Zuurkoolstampot van Esther

Zuurkoolstamppot met appel

Stoofpot, stamppot, het hoort natuurlijk bij de winter. Onvermijdelijk!

Thuis heb ik naast een man (met lichamelijk zwaar werk), drie sportende opgroeiende kids in de leeftijd van 14 t/m 18 jaar. Deze maak ik niet altijd even blij met mijn mega gezonde recepten. Onderstaande zuurkoolstamppot is bij ons thuis wél een succes. Gezond, lekker én (niet geheel onbelangrijk) makkelijk en snel te maken. Ik hoop dat jullie net zo enthousiast zijn als ik …. Komt ie:

Ingrediënten:

800 gram aardappels

800 gram zuurkool

6 kruidnagels

250 gram magere spekjes (blokjes of reepjes)

120 ml melk

40 gram boter

2 (zoete) appels

 

Aan de slag:

• Schil de aardappels en haal de zuurkool uit elkaar met een vork.

• Kook de aardappels en de zuurkool samen met de kruidnagels.

• Op laag vuur en met de deksel op de pan is een kooktijd van circa 5 minuten voldoende. Hoe langer, hoe meer vitamines er uit de groente lekken ….

• Bak de spekjes in een koekenpan zonder olie of boter.

• Giet de aardappels en de zuurkool af en verwijder de kruidnagels.

• Verwarm de melk. Voeg deze samen met de boter en een snuf zout toe aan de aardappels en zuurkool en stamp er een mooie puree van.

• Snijd de appels in kleine blokjes en roer deze samen met de spekjes door de stamppot.

• Maak de stamppot op smaak met peper en eventueel zout.

Eet smakelijk!

Gr. Esther Rikken Weierink