Verslaafd aan hardlopen – Esther Rikken

Waar je ook bent, met wie je ook bent, weer of geen weer, hardlopen kun je altijd én overal doen. Sinds maart 2020, de eerste Corona lockdown is iedereen aan de wandel en het hardlopen geslagen. Althans zo lijk het. Jong/oud, man/vrouw, dik/dun ….. ik zie van alles voorbij schuiven op de Koppelboer in De Lutte (daar waar mijn partner en ik samen met onze kids mogen wonen). Ja, (hard)lopen is ‘hip en trending’.

Ook ik doe het, al járen. Hardlopen waar en wanneer het maar kan. Waarom? Ik loop hard voor fysieke en mentale uitdaging. Maar dat is beslist niet het enige, ik heb naast de sportieve nog een aantal andere redenen op een rijtje gezet.

1. Hardlopen in de natuur
Zelf woon ik in het buitengebied van De Lutte. Slechts een aantal kilometers rennen verwijderd van de Wilmersberg, de Tankenberg, de Paasberg en de Hakenberg. Héérlijk! Linksom, rechtsom, waar we ook gaan, het is mooi, errug mooi!

De verschillende jaargetijden, maar ook het verschil tussen een ochtend- en een middag/avondrun. Genieten hoor! En de diversiteit qua ondergrond, van asfalt, tot grind, zand, modder en drek. Zeker in de winter, wanneer je een rondje maakt in deze omgeving, door bijvoorbeeld het natuurgebied de Boerskotten of het Roderveld, dan word je hardlooprondje een trailrun. Ééntje waarbij je alle spieren moet gebruiken om stabiel en gecontroleerd vooruit te komen. Een full body workout ….. Zonder dat je het gepland had, gratis en voor niks, hoe mooi is dat?!

Het hardlooprondje over een gedeelte van de trambaan tussen Oldenzaal & Rossum werd onlangs voor mij en Lisette een ware trailrun.

2. Hardlopen op vakantie
Hardlopen op vakantie is écht ontdekken. Je ervaart de omgeving en haar oorspronkelijke bewoners veel intenser dan als reguliere toerist. Wanneer ik ‘s ochtends vroeg door de pittoreske dorpen van Toscane ren of langs de kustlijn van de Franse Vendée, dan ben ik bijna één met de streek en haar inwoners. Naar mijn idee is men ook vriendelijker. De visser die terugkomt van de zee, de eigenaar van de brasserie die zijn stoepje veegt, men groet. Maar ook mede-hardlopers zijn enthousiast en tijdens zo’n loopuurtje word je in allerlei talen begroet. En dat gecombineerd met de absolute rust door het (vroege) tijdstip waarop je loopt. FAN-TAS-TISCH.

De hardlooprondjes die ik ‘s ochtends vroeg mocht beleven tijdens onze vakantie in het Franse dorp Jard Sur Mer afgelopen zomer, waren betoverend!!!!

3. Hardlopen is dus ontdekken
Het voordeel van de huidige technologie is dat je ook in het buitenland risico’s kunt nemen wat betreft je looproute. Dat leuke straatje in het centrum van het dorp kun je gerust effe ontdekken want ik kan bijvoorbeeld middels de Kaarten App op mijn I Phone, altijd onze geparkeerde auto (op de camping) terugvinden. Én dit geldt natuurlijk ook voor routes en paadjes in je eigen omgeving. Doe eens gek en ga eens links in plaats van rechts. Of laat je door je partner ergens afzetten en dan hop hop rennend naar huis. Je komt, dichtbij huis, op de meest bijzondere plekken, dat garandeer ik je!

4. Wat een ervaring voor de zintuigen!
Door de beauty van de omgeving, de natuur, loop je (soms) wel het risico dat het gemiddelde tempo (slecht voor de cijfers op Strava) van je hardlooprondje omlaag gaat.

Waar ik de afgelopen veertien jaar (zo lang loop ik inmiddels hard) ook was, overal gingen mijn loopschoenen mee, overal deed ik een rondje, en overal genoot ik met volle teugen! En of dat in Noord Oost Twente of Salland was? Ik heb vele uurtjes mogen rennen en ontdekken. De pracht van de Sallandse Heuvelrug, de schoonheid van het Buurserzand en met volle teugen genoten van de diversiteit van het Springendal. Genieten tot en met!

Of wat dacht je hiervan …. De warmte van het zwakke ochtendzonnetje op je blote armen en gezicht. Het geluid van de golven tegen de rotsen. De strakblauwe (soms woeste) zee, de zandkleurige stranden maar ook de drukke Italianen in het dorp. De bergen maar zeker ook de altijd vriendelijke dorpsgenoten in het Oostenrijkse Maltatal.


In onze achtertuin, een prachtig pad in het natuurgebied de Boerskotten.

5. Hardlopen in weer en wind
Soms is het lastig om je warme bedje uit te komen, om vervolgens in de kou, regen, wind te gaan rennen. Of in de zomer, rennen wanneer het al erg warm is, je lijkt wel gek. Misschien moet je dat ook wel een beetje zijn, maar zeg nou zelf, het klimaat is  juist onderdeel van de fun. In de zomer bruin je supersnel tijdens het lopen. Regen is de eerste vijf minuten vervelend, maar daarna werkt het juist verkoelend. Dus lang leve het Nederlandse klimaat. Met goede kleding, een buff nekwarmer, een pet (voor hevige regen), hardloophandschoenen en een positieve vibe, kom je al een heel eind.

6. Hardlopen is vriendschap
Dankzij het hardlopen heb ik nieuwe mensen leren kennen, nieuwe vrienden gemaakt en bestaande vriendschappen verdiept. Rennen doe ik met mijn RTV Oost collega’s, familie, vrienden én natuurlijk mijn SportTime maatjes. Tijdens het hardlopen is er tijd om te kletsen, praten, lief en leed te delen. Ik hoor sceptici en niet-hardlopers denken: ‘Hoe kan je nu al rennend en hijgend een gesprek voeren?’ Wanneer je dat kan, dan doe je het juist goed.

Zolang je tijdens het hardlopen normaal kunt praten, is je tempo goed. Sterker nog, het leuke van samen rennen, in diverse samenstellingen en – loopmaatjes, is dat je soms nét iets langzamer loopt dan je zelf zou doen én soms word je uitgedaagd om er nét even iets gas bij te doen. Perfect!!!!! Oh ja, tip voor wanneer je het zwaar hebt, stel een goeie brede open vraag aan je hardloopmaatje, dit maakt dat deze mag gaan kletsen en jij effe kunt bijkomen…..

Hardlopen met mijn dochter het historische centrum van Berlijn ontdekken. Zo’n ervaring vergeet je toch nooit meer????

7. Hardlopen en ontspannen
Mij zie je inmiddels niet meer veel alleen lopen. Voorheen, toen ik nog écht gebrand was op een snelle/meest haalbare tijd tijdens mijn looprondje en/of wedstrijd, liep ik veel alleen. Ook in voorbereiding op halve marathons. Je moet toch aan je kilometers komen….

Tegenwoordig loop ik heerlijk ontspannen met mijn loopmaatjes. Lekker kletsen, heerlijk relaxed, soms verantwoordelijk voor de route, soms ook niet. Lekker dom achter iemand aanhuppelen zonder na te denken over tempo, lengte van de route en/of de juiste afslag.

Hardlopen is voor mij mentale ontspanning. Jazeker, ik loop (ook) hard voor mijn gezondheid en mijn lichaam. Soms loop ik hard om frustraties of negatieve energie kwijt te raken. Maar ik loop voornamelijk hard omdat er niet veel dingen zijn die mij blijer maken dan een leeg, ontspannen hoofd en een voldaan gevoel. Een rondje hardlopen? Daar haal ik heel veel plezier uit!

Jammer genoeg konden er dit jaar vanwege Covid-19 geen hardloopevenementen worden georganiseerd maar deze, de 10 mijl van de Bommelasloop, samen met een aantal RTV Oost collega’s, vergeet ik niet snel. Prachtig was ie, qua natuur, sfeer en organisatie!

Zeven redenen waardoor ik hardlopen leuk vind.  ‘Leuk’ is natuurlijk heel persoonlijk. Zeker wanneer je gaat beginnen dan zul je soms (of vaak) denken ‘Waarom doe ik dit?’. Juist dan moet je doorzetten, zodat je trots kunt zijn op jezelf. En op een gegeven moment ga je écht, écht genieten, serieus (dat beloof ik). Van je prestatie en van de omgeving!!!

En ja ik weet het, ik ben verslaafd (vindt ook mijn partner)! Maar deze verslaving is positief. Toch?

Gr. Esther