Schuilnamen voor suiker

Het gevaar van suiker!
Je gaat er meer van eten dan gezond voor je is en volgens sommigen is het ‘de gevaarlijkste drug van deze tijd’.
Suiker, we krijgen er te veel van binnen.

Lees eens het etiket van hetgeen je koopt, je zal versteld staan…… Zo zit suiker bijvoorbeeld in heel veel broodsoorten, pastasauzen, maaltijdpakketten, cruesli, muesli, ontbijtkoek en zelfs in bepaalde theezakjes. Het meest gebruikte ingrediënt staat vooraan op het etiket van het product.

Een groot deel van de consumenten herkennen de schuilnamen op de verpakking niet. Een naam als agave nectar klinkt bijvoorbeeld best onschuldig. Nu weet de consument niet dat hij of zij eigenlijk een product koopt met suiker.

Om alle schuilnamen te herkennen, kun je deze 4 regels volgen:
• Bevat de term suiker, zoals ‘invertsuiker’
• OF bevat de term ‘stoop’ of ‘siroop’, zoals ‘bietenstroop’
• OF eindigt met ‘ose’, zoals ‘galactose’
• Je houdt er dan nog een aantal over die je uit je hoofd moet weten 

Hierbij de meest voorkomende schuilnamen voor suikers.

Ahornsiroop (maple syrup)
Agavenectar
Barbados suiker
Basterdsuiker
Bietenstroop
Bruine suiker
Caramel (verhitte suiker)
Cassonade
Dadelstroop
Demerara
Dextrose
Druivensuiker
Esdoornsiroop
Fructosestroop
Galactose
Geleisuiker
Glucose-fructose stroop
Glucosestroop
HFCS (High Fructose Corn Syrup)
Honing
Invertsuiker
Isoglucose
Kandij
Kokosbloemsuiker
Kristalsuiker
Lactose
Maisstroop
Malt
Maltodextrine
Melassestroop
Rietsuiker
Rijststroop
Ruwe rietsuiker
Sacharose
Sapconcentraat
Speltstroop
Stroop
Sucrose
Tarwestroop (wheat syrup)
Threalose
Vanillesuiker
Vruchtensuiker
Wheat syrup

 

Zoetstoffen

Acesulfaam-K (E950)
Aspartaam (E951)
Cyclamaat/natriumcyclamaat (E952)
Glycerol (E422)
Erythritol (E968)
Lactitol (E966)
Maltitol (E965)
Mannitol (E421)
Neohesperidine dihydrochalcon (E959)
Sacharine (E954)
Sorbitol (E420)
Splenda (E955)
Steviolglycoside (E960)
Sucralose (E955)
Thaumatine (E957)
Xylitol (E967)