Ribstoof met bokbier en abrikozen à la Kitty

Wanneer het buiten kouder wordt, kijken wij reikhalzend uit naar deze ribstoof. Echt héérlijk en beslist één van onze favorieten. Niet echt kidsproof trouwens… Maar, de combinatie van vlees, bier, rozemarijn en zachte, zoete abrikozen doet ons watertanden. Meestal vervangen wij de boontjes door spruitjes, maar eigenlijk kun je er van alles bij eten. En soms eten we de stoof met aardappelen en soms met puree. Hopelijk genieten jullie hier net zo van als wij!

600 gram magere riblappen
3 eetlepels olijfolie
75 g gerookt ontbijtspek
2 uien
1 flesje herfstbok (30 cl)
250 ml runderfond (pot 350 ml)
75 g gewelde abrikozen
1 takje rozemarijn
4 kruidnagels
3 plakjes ontbijtkoek
1500 gram kruimige aardappelen
500 gram sperziebonen
200 ml melk
1 snufje zout
1 snufje peper

Bereidingswijze:
Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit in een braadpan de olie. Bak de riblappen in 4 min. aan beide kanten bruin aan. Neem het vlees uit de pan.

Bak in het bakvet de spekreepjes 3 min. Voeg de uienringen toe en bak 5 min. zachtjes. Leg het vlees terug in de pan.

Schenk het bier met de fond voorzichtig in de pan. Voeg de abrikozen, het takje rozemarijn, de kruidnagels en de ontbijtkoek toe. Breng tegen de kook aan. Draai het vuur laag en stoof het vlees in 2 uur zachtjes gaar.

Kook de aardappelen in water met een beetje zout in 20 min. gaar. Kook de sperziebonen in 6-8 min. beetgaar. Verwarm de melk. Giet de aardappelen af en stamp ze met de melk tot een smeuïge puree. Breng de puree op smaak met peper.

Schep de aardappelpuree op 4 borden. Verdeel er de ribstoof met de saus over. Serveer met de sperziebonen.

Eet smakelijk! Ontspannen groetjes, Kitty Sanders