Pizza à la Erna Scholten

Dol op Italië, dol op pizza? Wie niet! En dan natuurlijk de zelfgemaakte pizza, toch? Het lekkerste dat er is! Probeer ook eens je eigen pizzadeeg te maken… simpel én lekker.

“Ik weet zeker dat je nóóit meer kant en klaar pizzadeeg koopt! De lekkerste pizza’s, zijn de volledig zelfgemaakte”

Recept: Één plaatpizza voor vier personen
Bereidingstijd: 25 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten bodem:
500 gram bloem *
7 gram droge gist
350 ml water
* De Italianen maken pizzadeeg van 00-bloem. Dit is bloem met een fijne structuur en  deze tref je slechts in een klein aantal Nederlandse supermarkten aan. Patentbloem is een prima alternatief, deze gebruik ik ook vaak.

Ingrediënten topping:
1 blikje (140 gram) tomatenpuree van het merk Del Monte (minste zout toegevoegd)
3 eetlepels extra vergine olijfolie (investeer in een goede olijfolie)
1 bol mozzarella (125 gram)
200 gram gerookte zalm
150 gram geraspte kaas
4 teentjes knoflook
3 eetlepels gedroogde Italiaanse kruiden
1 eetlepel oregano (vers mag natuurlijk ook)
rucola sla

AAN DE SLAG:
Doe alle droge ingrediënten bij elkaar en meng deze goed door elkaar. Dit kan in een grote kom of op het aanrecht. Dit laatste doe ik zelf altijd, even testen wat je zelf het fijnst vindt kneden (tevens een goede work-out voor je armen).

Voeg 300 ml van het water toe. Kneed met de hand tot er een deeg ontstaat. Voeg de laatste 50 gram water in kleine scheutjes toe zodat het goed wordt opgenomen door het deeg. Mocht het deeg te vochtig blijven, voeg dan nog een beetje bloem toe.

Kneed ongeveer 15 minuten, tot er een soepel deeg is ontstaan. Je kunt controleren of het deeg goed is, door er een stukje af te nemen en te proberen er een vliesje van te trekken. Als dat lukt, is het deeg klaar om te rijzen.

Vet een grote kom ligt in met olie en leg het deeg in de kom en dek het geheel af met een vochtige theedoek. Laat het pizzadeeg minimaal één uur rijzen. Langer kan ook, aanrader zelfs, want dit komt de smaak ten goede, omdat het deeg zo kan rijpen.

Verwarm de oven voor tot 230 graden. Strooi wat bloem op het aanrecht, haal het deeg uit de kom en druk het plat op het aanrecht. Rol vervolgens met een roller het deeg zo dun mogelijk uit. Probeer hierbij een rechthoekige vorm aan te houden.

Leg het uitgerolde deeg op een ovenplaat, deze heb je vooraf ingesmeerd met olijfolie of voorzien van bakpapier. Zelf kies ik voor bakpapier omdat je de pizza, nadat deze in de oven is geweest, dan makkelijker op een grote plank kunt schuiven. Handiger om te snijden en… het staat mooi stoer op tafel.

“Mijn eerste pizza propte ik vol lekkere ingrediënten, de bodem was niet eens meer te zien. De smaak? Les is more …”

Smeer het pizzadeeg helemaal in met de tomatenpuree en de 4 eetlepels olijfolie. Vervolgens bedek je de pizza met bovengenoemde ingrediënten. Je kan natuurlijk naar hartenlust je eigen topping gebruiken. Bedenk wel, les is more….. Als laatste strooi je de
geraspte kaas gelijkmatig over de pizza.

Bak de pizza in 10 à 12 minuten gaar op 230 graden. Haal hem uit de oven, strooi de rucola eroverheen en…  tafel lekker!

Gr. Erna.