Is havermout gezond?

Havermout is gezond en staat in de Schijf van Vijf. Havermout is een volkoren graanproduct. Volkoren producten verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Uiteindelijk bepaalt hoe je het klaarmaakt en wat je eraan toevoegt, hoe gezond het is. Zo is het gezond als je het met halfvolle melk maakt.

Wat is havermout?
Havermout is gemaakt van geknipte en geplette haverkorrels. Haver is een volkoren graansoort. Er bestaan ook havervlokken, dat zijn de ongeknipte geplette haverkorrels. Soms worden havermout of havervlokken geroosterd vanwege de smaak. Vaak worden ze voorgestoomd om de bereidingstijd te verkorten. Omdat havermout gemaakt wordt van hele haverkorrels valt het onder de volkoren granen.

Kun je beter havermout eten dan brood?
Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout. Aan brood wordt namelijk jodium toegevoegd en aan havermout niet. Jodium zorgt ervoor dat de schildklier goed werkt. Eet je altijd havermout in plaats van brood, kan het zijn dat je te weinig jodium binnenkrijgt.

Bron: voedingscentrum